Back to top

TUBI 60 – Băutura populară a hipsterilor din Tel Aviv

admin 2022-09-28 0 comments
Hilal și Yanai Tubi (Haifa, Israel) fondatori ai start-up-ului Tubi 60 (2017)
Hilal și Yanai Tubi (Haifa, Israel) fondatori ai start-up-ului Tubi 60 (2017)

TUBI 60 este una dintre cele mai populare băuturi din Israel. Este cea mai nouă băutură cult a hipsterilor, a barurilor de cocktailuri și a cafenelelor din Ierusalim și Tel Aviv. Amarul întreprinzătorilor. Gustul său unic de citrice, ierburi, ghimbir, anason, mentă, șofran, turmeric, chimen, lemnos, floral, extract de trandafir, rășinos este destul de unic și perfect mai ales de unul singur, nu trebuie amestecat cu nimic, dar puteți încerca. TUBI 60 are un conținut de alcool de 40%, ceea ce nu este rău. Băutura a fost produsă în 2012 de doi frați,

Hilal și Yanai Tubi au amestecat-o în casa părinților lor din Haifa. Desigur, acest “mixaj” pare simplu, dar a necesitat ceva muncă. În orice caz, trebuie să fi făcut progrese bune, pentru că băutura a fost pe piața licențiată din Israel în 2013. Ierusalimul a fost primul oraș în care a fost disponibil în baruri în 2014. Gustul unic și specialitatea au meritat, pentru că au depășit rapid prima “fabrică” și au continuat producția într-o alta mai mare în 2015. Extinderea pe piața globală a început în 2017. A fost atunci când TUBI 60 a fost printre primele lansate în Ungaria, SUA, Norvegia și Germania. Este pe piață doar de câțiva ani, dar, potrivit producătorului israelian de brânzeturi, Tubi 60 este prima băutură israeliană care combină cu succes gusturile regionale, condimentele, aromele și tehnicile de distilare.

Efectul stimulator și khat

Start-up-ul fraților Tubi a fost conceput pentru a produce noua băutură:

  • să fie unică, diferită de orice altceva de pe piață,
  • să fie ușor de băut și
  • să fie stimulativ.

Se spune că efectul stimulator al Tubi 60 este cauzat de fapt de khat (Catha edulis). Este greu de crezut, având în vedere licențele, mai ales în SUA, dar cine știe? Fie și numai pentru că, după cum relatează Haaretz, imigranții yemeniți au făcut ca sucul de khat și frunzele de khat să fie la modă în cafenelele hipster din Tel Aviv.

Planta khat tubi 60
Planta populară de khat, în timp ce localnicii o duc acasă.

Khat (cunoscut și sub alte denumiri) este o plantă din familia caprei, originară din Africa de Est și din Peninsula Arabică, o plantă deosebit de populară și mestecată pe scară largă în Yemen (“opiu yemenit”), ale cărei frunze conțin o varietate de alcaloizi. Deși substanțele active sunt numite și “amfetamine naturale”, efectele sunt mai puțin puternice. Catinona are un efect stimulant, provocând excitare, pierderea poftei de mâncare și euforie la utilizator. Ingredientul activ se degradează rapid, astfel încât consumatorii folosesc doar frunzele proaspete, care sunt în mare parte mestecate în comun. Din 1988, cathinona și cathina în forma lor pură sunt folosite ca droguri în întreaga lume, inclusiv în Ungaria, dar planta nu este interzisă. Cel mai mare producător de khat este Etiopia. După cum se spune adesea, khat este “alcoolul” lumii musulmane. Lăstarii și frunzele mai bătrâne se numesc hadar în regiune. Khat uscat se numește ceai arab, ceai de autobuz. 85% dintre yemeniți îl beau zilnic.

Dar cum l-am întâlnit pe TUBI 60?

În magazinul nostru îl puteți gusta pentru prima dată în România!

Fratele meu mi-a făcut cunoștință cu TUBI 60 la terasa Hello Buda din Törökvész út 93/A, Budapesta, districtul 2. Terasa Hello Buda este un loc foarte plăcut pe timp de vară, unde puteți urmări meciuri de fotbal pe un ecran mare sau puteți avea mici întâlniri. Odată, la o adunare de prieteni, fratele meu m-a rugat să încerc, pentru că este o băutură foarte populară în rândul tinerilor din viața de noapte. Oricui îi place acest tip de băutură, ca și mie, îi va plăcea foarte mult. Nu prea există cale de mijloc, nu o căutați!

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *