fbpx
preloader
Sus

Cele 7 reguli de aur ale degustării pălincii

admin 2023-05-26 0 comments

La Pălincăria Árpád, considerăm că fabricarea pălincii este o artă, înțelegerea și iubirea ei sunt un talent special pe care oricine îl poate învăța. Pălincia înglobează valori, arome și gusturi pe care fiecare persoană ar trebui să le cunoască. Obiectivul nostru este ca cât mai mulți oameni să înțeleagă secretele pălincii, pentru care acum dezvăluim cele 7 reguli de aur ale degustării.

Culoarea și puritatea

Pentru o degustare corectă a pălincii, încercăm să folosim toate simțurile noastre, inclusiv emoțiile noastre. Deci, primul pas este inspectarea externă a băuturii. Examinăm puritatea și strălucirea pălincii. În majoritatea cazurilor, pălincile necoapte sunt transparente, cristaline. Unele fructe de pădure, cum ar fi socul sau coacăza neagră, pot colora ușor distilatul, nu vă lăsați înșelat de asta. Pălincile colorate sunt, de obicei, datorate maturării în butoaie de lemn sau a metodei pe pat de fructe, care îi oferă culoarea datorită fructelor. Produsele pe pat de fructe pot fi identificate și din sedimentul de la baza sticlei, dar în cazul acestor produse, cuvântul “nesifonat” apare întotdeauna pe etichetă. Dacă am reușit să determinăm tipul de pălincă, putem trece la închiderea în palmă.

Închiderea în palmă

Ca al doilea pas, turnăm pălincă – strict într-un pahar de tip tulipan -, apoi îl închidem între cele două palme pentru unul sau două minute, astfel încât băutura nobilă să ajungă la o temperatură de 16-19 grade Celsius. Cu această metodă, putem regla rapid temperatura pălincii, dacă o considerăm prea rece.

Înclinarea paharului

Este obișnuit să se rotească băuturile în pahar, dar acest lucru este valabil doar pentru vin. Este strict interzis să se rotească pălincă, deoarece, datorită mișcării, alcoolul se concentrează în pahar și, în cele din urmă, doar mirosul de alcool ne va lovi nările. Acest lucru de obicei amortizează membrana mucoasă și astfel ne împiedică să experimentăm aromele reale. Prin urmare, paharul tip tulipan ar trebui doar să fie mișcat ușor, rotit cu precauție.

Mirosirea

Așezăm nasul cât mai aproape de deschiderea paharului, apoi mirosim cu precauție de trei-patru ori pălincă din interior. Nu trebuie să luăm o gură mare de aer, ci doar să tragem atât cât să ajungă suficient miros pe membrana mucoasă a nasului. Dacă nu simțim mirosul de pălincă, putem înclina ușor paharul. În timpul mirosirii, ar trebui să simțim mai ales mirosul de fructe sau de floare.

Degustarea

Probabil că ți-e familiară exclamația de „la o tragere” după ciocnit, apoi agitația pentru băutura însoțitoare. La Pălincăria Árpád, nu susținem această direcție, ci promovăm consumul de băuturi de calitate. Prin urmare, prima regulă a degustării este să nu bem băutura de o singură înghițitură, ci să o savurăm lent, gustând-o. Lăsăm băutura nobilă să se distribuie în gât, cu ajutorul sorbirii, băutura ajunge în toate părțile gurii, iar acest lucru elimină și efectul de arsură al alcoolului. Mirosurile și gusturile curg intens, deci merită să repetăm degustarea de mai multe ori. Consemnăm și trăim experiența, lăsăm emoțiile declanșate să se exprime. Dacă degustăm mai multe tipuri de pălincă, putem scuipa băutura. Este important ca între degustări să bem doar apă sau să mâncăm un aliment neutru, cum ar fi pâine sau chifle.

Testul uscat

Facem un test uscat cu paharul gol, ținând paharul din nou în palmă, închizând vârful cu cealaltă palmă pentru câteva secunde, apoi mirosim paharul gol. În cazul unei pălinci de calitate, mirosul curat de fructe este evidențiat.

Testul pe piele Împrăștiem o cantitate mică de pălincă pe dosul mâinii, apoi, după ce alcoolul s-a evaporat, vom simți clar mirosul curat de fructe. Împărtășește cu prietenii tăi cele șapte reguli de aur ale degustării de pălincă, poate rezulta un program foarte constructiv. Încearcă produsul nostru sommelier pentru o degustare și mai plăcută.

Post a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *