
Competiția Internațională a XII-a Quintessence Pálinka și Tărie s-a încheiat cu un număr record de înscrieri și cu victoria istorică a Árpád Pálinka. Fabrica de pălincă din Békéscsaba a câștigat titlul de „Cea mai bună distilerie comercială” și a obținut Marele Premiu pentru „Cea mai bună pălincă a competiției” cu pălincă de prune maturată, pe lângă numeroase alte premii.
La cea de-a XII-a competiție Quintessence Pálinka și Tărie au sosit 2169 de probe nu numai din Ungaria, ci și din România și Slovacia, transformând competiția în cea mai mare competiție din Bazinul Carpatic în ceea ce privește numărul de probe. Ceremonia de premiere a avut loc în cadrul unei gale grandioase în ultimul weekend al lunii ianuarie, la Debrecen. Pălinca și tăria înscrise în competiție provin de la 265 de participanți și 163 de localități. În timpul celor trei zile de jurizare, fiecare mostră a fost evaluată de un minimum de 6 membri din echipa internațională de 31 de jurați, pe baza voturilor secrete.După o pauză de 4 ani, Árpád Pálinka a obținut un succes profesional.
Câștigătorul competiției a fost Árpád Pálinka, care a primit titlul de „Cea mai bună distilerie comercială” și „Cea mai bună pălincă comercială”, dar a obținut și 10 premii Champion și 13 medalii de aur. Fabrica de familie cu o tradiție de 50 de ani a revenit în competiție după o pauză de 4 ani.
„Când fabrica noastră a câștigat premiul „Cea mai bună distilerie comercială” la această competiție în 2018, ne-am luat un răgaz de la competiție. Ne-am simțit că am dovedit atât nouă, cât și clienților noștri că calitatea este cel mai important lucru pentru noi, deoarece am câștigat deja toate recunoașterile importante – am fost de trei ori „Cea mai eficientă distilerie comercială din Ungaria”, pălinca noastră Piros Vilmos a fost „Cea mai bună pălincă din Ungaria” și am câștigat premiul „Părlita anului” cu pruna noastră Lepotica la competiția internațională Destillata – am vrut să ne concentrăm mai mult pe dezvoltarea de produse, să creăm ceva nou, ceva foarte bun. Cu toate acestea, după 4 ani, am cedat din nou tentației și curiozității și am participat la această competiție”, spune Nagy Árpád, maestru distilator și proprietar al Kisrét Manufaktúra Kft.
Profesionalism și orientare serioasă
Árpád Pálinka s-a înscris la competiție cu 25 de mostre. Profesionalismul competiției a fost susținut de juriul internațional de 31 de persoane și de noul sistem de evaluare de 100 de puncte, care oferă o orientare serioasă pentru producători.
„La această competiție au participat cele mai bune distilerii comerciale din Ungaria, iar cei mai respectați maeștri distilatori și experți din distileriile naționale și internaționale au fost judecători. Reprezintă o recunoaștere profesională uriașă pentru noi faptul că, dintre cele mai bune pălinci cu medalie de aur ale competiției, am câștigat premiul Champion în 10 categorii, bazat pe votul celor 31 de membri ai juriului.
Este important de subliniat că aceste 10 categorii sunt foarte diverse și includ 10 fructe diferite, cum ar fi: gutui, prune, cireșe, caise, pere Williams etc., și nu se concentrează doar pe un singur fruct sau pe pălincă de tescovină, ci demonstrează că multe dintre pălincile noastre reprezintă o calitate excepțional de înaltă și premium. Pot spune cu încredere că nimeni nu a câștigat această competiție cu astfel de rezultate profesionale. Ne-am ridicat standardul pentru noi înșine și pentru alte distilerii comerciale, dar pentru noi, acesta este un efort dulce.
Suntem foarte fericiți acum, ne bucurăm de succes, dar nu ne culcăm pe lauri și nu ne oprim, continuăm să facem ceea ce știm, în ceea ce credem și ceea ce a făcut parte din viața noastră încă din copilărie, încercând să ne dezvoltăm în continuare” – a adăugat Nagy Árpád, care a dezvăluit că deși pălincă lor de Prune Premium Maturate a câștigat titlul de „Cea Mai Bună Pălincă Comercială”, au aflat ulterior de la directoratul competiției că în ultima decizie, votul final al juriului profesional a fost între pălincă lor și Piros Vilmos în competiție.
Nagy Árpád se ocupă de producerea pălincii de 25 de ani, ducând mai departe moștenirea părintească. Colaborează cu maestrul distilator Horváth György, dar în spatele succesului se află o adevărată muncă în echipă. Produc pălincă sau distilat din aproape 35 de fructe diferite, iar noutățile inovatoare nu sunt străine pentru ei.
„Paleta noastră este foarte variată, așa cum o arată și premiile Champion. Printre ele se numără gutui, pere Vilmos, cireșe, caise, struguri și chiar și mandarine. Ne străduim să dezvoltăm ceva nou în fiecare an și să surprindem consumatorii noștri. Anul trecut, specialitățile noastre au fost distilatul de cafea, mandarine și ghimbir, dar în prezent distilăm mandarine, din care – sperăm – vom putea face un distilat și mai delicios. Dezvoltarea profesională în crearea de noi produse din materii prime noi este importantă pentru noi. Credem că producerea de pălincă este o artă în care trebuie să fim atenți la fiecare detaliu, să fim implicați, nu există două pălinci identice, fiecare poartă amprenta creatorului său.”
Recunoașterile:
„QUINTESSENCE – Cea mai bună distilerie comercială din 2022, câștigătoarea competiției”:
- Kisrét Manufaktúra Kft. – Árpád Pálinka „QUINTESSENCE – Cea mai bună pălincă din 2022” pălincă de prune maturate (Kisrét Manufaktúra Kft. – Árpád Pálinka)
- 10 premii CHAMPION – Cea mai bună pălincă dintre cele de aur de aceeași soi:
- Cea mai bună Gutuie – Prémium Gutui Catifea
- Cea mai bună Cireașă – Silver Cireşe Sălbatice
- Cea mai bună Vișină – Prémium Vişin Ţigănesc
- Cea mai bună Caisă – Silver Cais Unguresc
- Cea mai bună Pară Vilmos – Prémium Pere Williams Roşu
- Cel mai bun Distilat Diverse
- Prémium Gyömbér Párlat
- Cel mai bun Fruct Exotic Diverse
- Prémium Mandarin Párlat
- Cea mai bună Cătină Neagră – Prémium Feketeberkenye
- Cea mai bună Pălincă Maturată în Butoi de Lemn – Prémium Érlelt Szilva. 13 Medalii de Aur